PARKINSON EN ZITTEN

Parkinson wordt gekenmerkt door een toenamende hinder van houding en beweging. Daarom geeft Parkinson en zitten een bijzondere problematiek. Zorgdrager helpt graag bij het kijken naar een oplossing in deze situatie.

‘Even’ opstaan uit een stoel: voor veel parkinsonpatiënten is het heel lastig. Naast de kenmerkende tremor en voorovergebogen houding, hebben veel patiënten ook problemen met bewegen. De ziekte van Parkinson ontstaat door een aandoening in de hersenen waarbij de dopamine-afgifte is verstoord – een stof die nodig is voor het aansturen van spieren. Monique Veltman, ervaren ergotherapeut en aangesloten bij het multidisciplinaire Parkinsonnet Den Haag, vertelt wat u eraan kunt doen.

“Als ergotherapeut heb ik een praktische benadering. Ik help cliënten om zoveel mogelijk dagelijkse activiteiten te blijven doen. Vaak kun je met kleine aanpassingen veel bereiken. Heeft iemand bijvoorbeeld moeite met eten aan tafel omdat ze de stoel niet meer aangeschoven krijgt? Misschien valt het probleem wel op te lossen met glijdopjes onder de stoel of een trippelstoel.”

Parkinson en een goede stoel

Soms kan een verstelbare stoel, of sta op stoel, uitkomst bieden, maar dat is niet altijd nodig volgens de ergotherapeut. “Bij een stoel gaat het in eerste plaats om de maat. Meer dan de helft van de mensen heeft thuis zo’n lage, diepe, brede fauteuil staan. Als parkinsonpatiënt kom je daar heel moeilijk uit. Dat lukt veel beter als je niet te laag en niet te ver naar achteren zit. Ook is het belangrijk dat de armleuningen niet te ver staan zodat je er goed op kunt leunen bij het opstaan.”

Parkinson en sta op stoel

Een verstelbare stoel of sta op stoel, vindt ergotherapeut Veltman vooral nuttig als de parkinsonpatiënt ook een houdingafwijking heeft. “Wanneer iemand bijvoorbeeld zo voorovergebogen zit dat hij alleen maar naar beneden kan kijken of over de armleuning hangt. Dan is een stoel met aangepaste rugleuning en een kantelmechaniek een goede oplossing. In zo’n geval is een stoel waarbij alleen de rugleuning naar achteren kan worden gezet niet voldoende: dan glijdt de cliënt juist uit de stoel.”

Voordelen van een sta op stoel bij Parkinson:

1. De rug en billen worden goed ondersteund en gedragen door de kantelmechaniek.
2. Je kunt een sta op stoel ook gemakkelijk in de relaxstand zetten.
3. Opstaan wordt vergemakkelijkt waardoor hulp van anderen hierbij niet meer nodig is.

Bekijk de website van Parkinsonnet of ergotherapeut Monique Veltman voor meer informatie over Parkinson.

Wilt u meer weten over de juiste stoel-op-maat voor u, uw familielid of uw cliënt met Parkinson? We helpen u graag verder.

Geschreven door Anne-Margot van Eijck

0800-0152

BEL ONZE ZITADVISEUR

Bel nu gratis en vrijblijvend één van onze zitadviseurs
voor persoonlijk advies of om een afspraak te maken.

Chat openen
Hulp nodig?
Hallo!
Kunnen we je helpen? 😊