fbpx
Webshop
Bel voor vrijblijvende informatie

Moeizaam opstaan

Door problemen met spieren, botten of evenwicht. Wanneer men een opsta-probleen ervaart worden de armen en schouders vaak overbelast doordat de benen te weinig hulp bieden met opstaan. Pijnlijke schouders, onzeker opstaan en vallen zijn veel voorkomende signalen dat op de huidige manier opstaan te moeizaam en zelfs gevaarlijk wordt.

Scheefzakken

Vanuit gewoonte scheef op de stoel zitten is veel voorkomend. Niets mis mee wanneer men jong en fit een half uurtje lekker diagonaal in de bank hangt.. Wanneer men echter noodgedwongen veelzitter wordt, kan dit leiden tot vervelende complicaties. Veel voorkomend is scheefzakken door te brede stoelen (de armleggers zijn te ver weg), te lage armleggers (de armen willen graag gedragen worden door de stoel, dus leunt men maar naar één kant). Bij diverse ziektebeelden hoort een beeld dat men scheefzakt op de stoel door verminderde rompbalans. Dit is in de juiste stoel heel goed op te vangen met bijvoorbeeld een komvormige rugleuning (kuip). De juiste zitvoorziening is voor deze groep veelzitters erg belangrijk. Deze zal onnodig vergroeien, met alle gevolgen van dien,  tot een minimum beperken.

Onderuit zakken

De zwaartekracht is ook bij onderuit zakken een belangrijke factor. Op een relaxfauteuil zonder kantelmechaniek gaat de stoel niet in het geheel, dus met een rechte rug, achterover. Hierdoor vindt het lichaamsgewicht middels de zwaartekracht zijn weg (met lichaam en al) naar de voorkant van de stoel. Zo komt men met een in de lage regionen gebogen rug, vooruitschuivend op de stoel te zitten. Door het malen van de zitbeenderen op de huid ontstaat bijveel mensen irritatie van de huid. Als hier niet adequaat op gereageerd wordt kunnen problemen ontstaan als lage rugklachten en doorzitten.

Voorover buigen

Veel mensen die de dag noodgedwongen zittend moeten doorbrengen hebben zich een rechte zit aangewend en buigen doordat zij niet onderuit willen zakken, juist aan de bovenzijde van de romp wat voorover.. zowel oorzaak als gevolg kan hier zijn een kyphose (kromming met de bolle kant naar achter). Dit geeft vaak klachten van o.a. schouders; het hoofd hangt buiten balans te veel aan de voorzijde van de hals (topzwaar). Vooral bij een forse kyphose gaat de horizon/blik meer naar beneden en sociaal actief blijven kost hierdoor moeite. Gekanteld achterover zitten vanuit de zitting (dus niet de rugleuning!) zorgt ervoor dat de kyphose beter afrolt op de rugleuning en dat het blikveld/de horizon weer meer op de gewenste hoogte komt.

Pijnontwijkend zitten

Veelzitters met pijnproblematiek hebben vaak de neiging een houding aan te nemen die als direct gevolg de minste pijn oplevert. Secundair kan het gevolg zijn dat men door een volstrekt verkeerde houding zichzelf andere problemen aandoet. Een goede stoel ontlast en ondersteunt daar waar nodig zonder dat men zich een instabiele houding hoeft aan te wennen.

Doorzitten (decubitus)

Decubitus is het ontstaan van wonden ten gevolge van druk-, schuif- of wrijfkrachten of combinatie ervan op het weefsel. Door voortdurende druk worden kleine bloedvaatjes dichtgedrukt. Het weefsel krijgt dan te weinig zuurstof en voedingsstoffen met als gevolg dat de huid en onderliggende weefsels afsterven. Het is dus niet zozeer een huidletsel (al gaat het daarmee wel gepaard), maar wel een afsterven van onderhuids weefsel en spieren.

Een aantal factoren die bijdragen aan het ontstaan van decubitus zijn de duur van de druk op het weefsel, de kracht van de druk- of schuifkrachten, voedingstoestand, mate van bewustzijn, mobiliteit, doorbloeding, het gewicht van de persoon, weefseltolerantie en medicijngebruik.

Onze ervaring leert dat wanneer veelzitters de juiste houding in hun stoel weten te vinden, decubitus in belangrijke mate voorkomen kan worden. In de praktijk zien we echter dat veel zorgverleners heil zien in het verstrekken van drukverlagende kussentjes (traagschuim) in fout meubilair. In onze beleving is dat symptoombestrijding; de juiste houding in de juiste stoel zou een veel betere aanpak zijn.

Curatief beleid bij verdergaande decubitus kan zijn: zitten op kussens met een fijne vulling zoals lucht, water, gel. We hebben een uitgebreid artikel geschreven over decubitus en zitten – lees het hier.