fbpx
Webshop
Bel voor vrijblijvende informatie

‘De beste zithouding is de volgende zithouding.’ Een gezegde waaruit spreekt hoe belangrijk variatie is.

De sta-op-stoel

Voorop staat dat de stoel van de juiste maatvoering moet zijn, dat wil zeggen de juiste zitbreedte, zithoogte, zitdiepte, zithoek, armleggerhoogte en de juiste lendenondersteuning. ‘Logisch verhaal’ zou je denken! Maar er worden voor wat ergonomie betreft meer ‘foute’ stoelen verkocht dan goede.. met alle medische gevolgen van dien.

De juiste stoel heeft wat ons betreft, in de meeste gevallen, een kantelverstelling nodig. Deze lost de schuifkrachten op die verantwoordelijk zijn voor een groot deel van de veel voorkomende zitproblemen.

Vervolgens beoordelen we welke rugleuning bij de lichaamsbouw en eventuele medische toestand van de belanghebbende past.

Dan wordt er een keuze gemaakt voor het soort zitkussen. Er kan gekozen worden uit veel soorten schuim maar ook gel en lucht is een optie wanneer zitproblemen zoals doorzitten (decubitus) of een onstabiele rompbalans ontstaan.

Wanneer al deze factoren vakkundig beoordeeld worden is het recept voor de fauteuil naar wens geschreven.

Onbewust zitgedrag veroorzaakt klachten

Veel particulieren hebben, vooral op latere leeftijd, een manier van zitten ontwikkeld die voor verbetering vatbaar is. (“Henk, je zit onderuit gezakt; ga eens rechtop zitten!”) De adviseur van Zorgdrager geeft ook rond dit ‘gedrag’, altijd met begrip voor de psycho-sociale omstandigheden, een duidelijk advies. We smeren u geen stroop om de mond en adviseren klip en klaar, maar u blijft natuurlijk degene die zelf beslist..