ZITPROBLEMEN

Decubitus, moeizaam opstaan, scheefzakken: een paar voorbeelden van problemen die met zitten te maken hebben en die wij vaak tegenkomen. Bij Zorgdrager helpen wij u graag met al uw zitproblemen.

Goed zitten is erg belangrijk voor de gezondheid. Vooral wanneer men veel zit, is een goede zithouding essentieel omdat langdurig verkeerd zitten verschillende gezondheidsklachten kan veroorzaken of verergeren. In ons werk lopen wij regelmatig tegen een aantal zitproblemen aan.

Decubitus (doorzitten)

Decubitus is een beschadiging van de huid en/of het onderliggende weefsel wat veroorzaakt wordt door langdurige druk- en/of schuifkrachten op één plaats. Dit kan leiden tot roodheid van de huid, maar ook tot diepe wonden. In de praktijk komt decubitus vaak voor bij mensen die veel in bed liggen, veel in een stoel zitten of bij mensen met overgewicht. Met goed zitadvies kan decubitus echter voorkomen of beter verholpen worden.

Hoe voorkom je decubitus?

Onze ervaring leert dat wanneer veelzitters een juiste zithouding aannemen in een ergonomische stoel, decubitus in grote mate kan worden voorkomen. In de praktijk zien veel zorgverleners een oplossing in drukverlagende kussens van bijvoorbeeld traagschuim in verkeerde stoelen. Wij zien dit echter vooral als symptoombestrijding. De druk wordt inderdaad verlaagd, maar vaak vergroten dit soort kussens juist de schuifkracht door het vergroten van de zithoogte. De juiste houding in de juiste stoel bestrijdt de oorzaak beter en is hiermee een veel effectievere aanpak tegen het ontstaan van decubitus.

Moeizaam opstaan

Moeizaam opstaan is een probleem dat vooral voorkomt bij mensen met spierpijn, botpijn of evenwichtsproblemen. Bij moeite met opstaan worden vaak de armen en schouders overbelast doordat de benen te weinig hulp bieden. Pijnlijke schouders, onzeker opstaan en vallen zijn duidelijke signalen dat opstaan een probleem wordt en de huidige stoel niet genoeg steun meer biedt.

Scheef zitten

Scheef zitten op een stoel komt veel voor. Bij noodgedwongen veelzitters kan scheef zitten echter leiden tot vervelende complicaties. Een veel voorkomende oorzaak van scheef zitten is een te brede stoel waarvan de armleggers te ver weg zijn. Een andere mogelijkheid is een stoel waar de armleggers te laag zijn waarbij men gaat leunen naar één kant omdat armen vaak gedragen willen worden door de stoel. Met andere woorden: scheef zitten hangt vaak samen met een balansprobleem. Dit is echter goed op te lossen met een goede stoel op maat.

Onderuitzakken
Een ander belangrijk zitprobleem dat voornamelijk wordt veroorzaakt door zwaartekracht is onderuitzakken. Onderuitzakken gebeurt voornamelijk wanneer iemand zit in een stoel met te lage armleuningen of wanneer een stoel te diep is. Ook komt het veel voor wanneer de zitting van een stoel te hoog is ofwel men niet bij de grond kan met de voeten. Dit leidt vaak tot bijvoorbeeld lage rugklachten, irritatie van de huid of zelfs decubitus.

Voorovergebogen zitten met bolle rug

Mensen gaan vaak voorovergebogen zitten wanneer een stoel geen armleuningen bevat of wanneer deze te laag zijn. Wanneer armleuningen te laag zijn, ga je vooroverbuigen met een bolle rug zodat je je armen alsnog kwijt kan op de armleuningen. Wanneer er geen armleuningen zijn, worden de armen vaak op schoot gelegd. Dit kan ook alleen wanneer je voorovergebogen zit met een bolle rug. Een oorzaak en een gevolg hiervan kan een kyfose zijn (een bolle rug). Gevolgen van kyfose kunnen overbelasting van de nek en schouders zijn en een moeizamere ademhaling. Het is dus erg belangrijk om kyfose, en voorovergebogen zitten, te voorkomen. Een goed afgemeten stoel met armleuningen op de juiste hoogte of een stoel met een kantelmechaniek is hiervoor een oplossing.

Pijnontwijkend zitten

Een laatste veelvoorkomend zitprobleem is pijnontwijkend zitten. Mensen met pijn hebben vaak de neiging om een houding aan te nemen die de minste pijn oplevert. Dit leidt echter vaak tot een verkeerde houding waarbij andere klachten het gevolg zijn. Een goede stoel op maat ontlast en ondersteunt daar waar nodig zonder dat je een verkeerde houding hoeft aan te nemen.

Ook last van één van deze zitproblemen? Bekijk dan alvast onze health stoelen of maak gelijk een afspraak zodat we met u mee kunnen denken over de juiste stoel voor u.

0800-0152

BEL ONZE ZITADVISEUR

Bel nu gratis en vrijblijvend één van onze zitadviseurs
voor persoonlijk advies of om een afspraak te maken.

Chat openen
Hulp nodig?
Hallo!
Kunnen we je helpen? 😊