Zitoplossingen voor gehandicapten

Zorgdrager helpt graag bij het kiezen van een goede stoel voor mensen die verstandelijk, lichamelijk of meervoudig gehandicapt zijn in samenwerking met de EVV’er, persoonlijk begeleider of ergotherapeut.

voor zorgprofessionals

Welzijn van de cliënt staat centraal

In zorginstellingen waar lichamelijk gehandicapte, verstandelijk gehandicapte of meervoudig gehandicapte mensen wonen, zijn zitproblemen veelvoorkomend en regelmatig erg complex. Zorgdrager biedt al 20 jaar hulp aan zorginstellingen en focust hierbij, net als de zorginstelling, op de mogelijkheden en het welzijn van de cliënt in overleg met de EVV’er, ergotherapeut of persoonlijk begeleider.

Welke zitproblemen komt Zorgdrager vaak tegen?

Een paar focuspunten die Zorgdrager vaak tegenkomt in zorginstellingen zijn de stevigheid van de stoel in verband met ruwe omgang met de stoel. Hygiëne bij incontinentie is uiteraard van belang maar bijvoorbeeld ook bijzondere maatvoering in verband met lichamelijke beperkingen. In gesprek met de Eerst Verantwoordelijke Verzorgende (EVV’er) komen wij met regelmaat dezelfde zitproblemen tegen:

Onrust

Onbegrepen gedrag, geagiteerde cliënten. Onrust bij cliënten vraagt continue flink aanpassingsvermogen van mantelzorgers, professionele zorgverleners maar ook cliënt zelf. Interventieplannen behelzen meestal een veelvoud van zaken die positieve reacties teweegbrengen. Dat een goede stoel daarbij van dienst kan  zijn begrijpt iedereen. Maar hoe die stoel er dan specifiek uit moet komen te zien kunt u samen met Zorgdrager ontdekken. De stoel waar wij momenteel enorm veel succes mee boeken is de Fitform Zen Zorgstoel. Deze, per cliënt, op maat gemaakte schommelstoel is een rechtstreeks succesnummer bij het comfortabel maken van mensen met onrust. Extra resultaten zijn preventief tegen doorzitten maar ook dikke voeten en benen door oedeemvorming.

Scheefzakken

Van links naar rechts op de stoel? Of vaak gezien: een aangewende scheefstand door neurologische balansproblematiek of juist te weinig spierkracht? Of gewoon de verkeerde stoel? Armleuningen te laag, armleuningen te ver naar buiten: scheefstand ligt op de loer, hoe fit je ook bent!

Veel uren scheef zittend kan een lichaam heel fors belasten. Aanvankelijk kunt u natuurlijk spierklachten verwachten, maar veel vergroeiingen van de wervelkolom zijn te wijten aan langdurend zitten in een verkeerd postuur. De adviseur van Zorgdrager kan u haarfijn uitleggen met welke stoel u het doel om recht te zitten het eenvoudigst bereikt. Maatvoering, materiaal en hoe de cliënt de stoel kan gebruiken passeren in ons advies allemaal de revue. Ooit gehoord van de Fowlerhouding? Zo comfortabel zat uw cliënt nog nooit, en scheefzakken is niet langer het probleem.

Onderuitzakken

Wanneer de cliënt er een luie zit op nahoudt, is onderuitzakken een voor de hand liggend zitprobleem. Om het hoofd te dragen, nek en schouders te ontlasten, zoekt men steun hoog in de rug. Die vindt een persoon gemakkelijk door gewoon flink onderuit te schuiven. In dat geval worden nek en schouders comfortabel gedragen, maar de lage rug en zitvlak moeten wel ‘aan de bak!’ Vaak is onderuitzakken een gevolg van te diep, maar ook te hoog meubilair. Een goede stoel op maat waar de cliënt niet uit, maar ín schuift, voorkomt enorm veel leed. Lage rugklachten maar ook decubitus (doorzitten) is een typisch onnodig vaak voorkomend secundair medisch probleem bij ‘noodgedwongen veelzitters’.

Niet goed kunnen opstaan

Heeft de, verder mobiele, cliënt moeite met het gaan zitten maar vooral opstaan uit een zitmeubel? Ontstaat er valgevaar? 
Cliënten met sta-op-problemen doen dit vaak zo min mogelijk. Ze blijven liever zitten. Logisch. Oorzaken van moeizaam opstaan zijn er vele: spierkrachtverlies, gewrichtsklachten, evenwichtsproblemen. Herkenbare incidenten in de zorg zijn, behalve valpartijen, ook te laat of geheel niet op het toilet geraken. Vaak biedt een goede stoel met stevige armleuningen en de juiste zithoogte al soelaas. Maar wanneer de stoel te hoog moet worden om makkelijk opstaan te garanderen, is het tijd om na te denken over een stoel met sta-op-functie. Het belast de zorgverlener minimaal en biedt blijvend een veilige transfer zolang de cliënt maar een stoel met sta-op-functie heeft.

Te complexe bediening

Uiteraard wordt, waar van toepassing, het verstandelijk vermogen in relatie tot het zitprobleem uitgebreid besproken. Een al te ingewikkelde bediening van de stoel is immers niet altijd een goed idee. In overleg met de Eerst Verantwoordelijke Verzorgende (EVV’er), en bij voorkeur ook een ergotherapeut, kijkt de zitadviseur van Zorgdrager naar het zitprobleem en geeft op basis hiervan passend advies voor een juiste en aangepaste stoel op maat. Hiermee wil Zorgdrager uw cliënt zo veel mogelijk comfort en onafhankelijkheid bieden.

Al 20 jaar deskundig advies

Goed zitadvies is een vak en wij doen dit al 20 jaar! Wij zorgen voor het beste zitadvies met een stoel op maat voor uw cliënt. Bij Zorgdrager kunt u terecht met alle vragen en zitproblemen. Ze kunnen wel degelijk worden verholpen of verminderd met goed zitadvies. 

Zeer tevreden klanten, daar doen we het voor!

Riekie, Ede
Riekie, EdeMet name de juiste houding was heel belangrijk.
Lees verder
We zijn op een zeer correcte en prettige manier geholpen en geadviseerd bij het aanschaffen van de juiste relaxstoel voor mijn moeder. Met name de juiste houding was heel belangrijk voor haar. De Zorgdrager zitadviseurs zijn zeker aan te raden bij familie en kennissen.
Frank, Maassluis
Frank, MaassluisGedegen kennis van comfortabel zitten
Lees verder
Het trof ons specifiek wat voor kennis er binnen Zorgdrager bestaat over het product “zit comfort”. Wij hebben deze firma dan ook aanbevolen. Een prima no-nonsense service.
Esther, Den Haag
Esther, Den HaagZorgdrager doet zijn naam eer aan.
Lees verder
We zijn fantastisch geholpen door de zitspecialisten van Zorgdrager. Er ging een wereld voor ons open. We zijn uitgebreid voorgelicht, men nam echt de tijd, heel vriendelijk en professioneel geholpen door mensen met hart voor de zaak. En wat een heerlijke stoelen!
Previous
Next

Meer weten over de opties voor uw cliënt?

Bel nu gratis en vrijblijvend één van onze zitadviseurs voor persoonlijk advies of om een casus voor te leggen. 

ZORGDRAGER.COM

SCHIEWEG 87A  2627 AT  DELFT
(Tegenover Makro Delft)

INFO@ZORGDRAGER.COM   0800-0152

OPENINGSTIJDEN SHOWROOM
Dinsdag t/m Vrijdag 13 – 17 uur
Maandag en zaterdag:  bezoek uitsluitend mogelijk na afspraak.