Parkinson wordt gekenmerkt door een toenemende hinder van houding en beweging. Daarom geeft Parkinson en zitten een bijzondere problematiek. Zorgdrager helpt graag bij het kijken naar een oplossing in deze situatie.
Scroll naar beneden
‘Even’ opstaan uit een stoel: voor veel parkinsonpatiënten is het heel lastig. Naast de kenmerkende tremor en voorovergebogen houding, hebben veel van onze cliënten met Parkinson ook problemen met bewegen. De ziekte van Parkinson ontstaat door een aandoening in de hersenen waarbij de dopamine-afgifte is verstoord – een stof die nodig is voor het aansturen van spieren. Meer over Parkinson vindt u op Parkinsonnet of de website van ergotherapeut Monique Veltman.
Monique Veltman, ervaren ergotherapeut en aangesloten bij het multidisciplinaire Parkinsonnet Den Haag, vertelt wat u eraan kunt doen. “Als ergotherapeut heb ik een praktische benadering. Ik help cliënten om zoveel mogelijk dagelijkse activiteiten te blijven doen. Vaak kunt u met kleine aanpassingen veel bereiken. Heeft iemand bijvoorbeeld moeite met eten aan tafel omdat ze de stoel niet meer aangeschoven krijgt? Misschien valt het probleem wel op te lossen met glijdopjes onder de stoel of een trippelstoel.”
Soms kan een verstelbare stoel, of sta op stoel, uitkomst bieden, maar dat is niet altijd nodig volgens de ergotherapeut. “Bij een stoel gaat het in eerste plaats om de maat. Meer dan de helft van de mensen heeft thuis zo’n lage, diepe, brede fauteuil staan. Als Parkinsonpatiënt komt u daar heel moeilijk uit. Dat lukt veel beter als u niet te laag en niet te ver naar achteren zit. Ook is het belangrijk dat de armleuningen niet te ver staan zodat u er goed op kunt leunen bij het opstaan.”
Een verstelbare zorgstoel of een goede sta op stoel, vindt ergotherapeut Veltman vooral nuttig als de parkinsonpatiënt ook een houdingafwijking heeft. “Wanneer iemand bijvoorbeeld zo voorovergebogen zit dat hij alleen maar naar beneden kan kijken of over de armleuning hangt. Dan is een stoel met aangepaste rugleuning en een kantelmechaniek een goede oplossing. In zo’n geval is een stoel waarbij alleen de rugleuning naar achteren kan worden gezet niet voldoende: dan glijdt de cliënt juist uit de stoel.”
Voordelen van een sta op stoel bij Parkinson:
1. De rug en billen worden goed ondersteund en gedragen door de kantelmechaniek.
2. U kunt een sta op stoel ook gemakkelijk in de relaxstand zetten.
3. Opstaan wordt vergemakkelijkt waardoor hulp van anderen hierbij niet meer nodig is.
Wanneer de spierfunctie afneemt, wordt zitten moeilijker. Het aantal uren dat u zittend doorbrengt zal bovendien toenemen. Wacht niet te lang met het aanschaffen van een goede zorgstoel. Onze onze zorgstoelen met sta-op-functie gaan lang mee. We kunnen zelfs na verloop van tijd de gemaakte aanpassingen evalueren en waar nodig verder aanpassen aan de nieuwe situatie.
Niet één mens is dezelfde als het gaat om Parkison. Al is elke situatie uniek, toch zien de zitadviseurs van Zorgdrager een aantal soortgelijke neurologische problemen de revu passeren, zoals: scheef zakken, niet kunnen opstaan of niet meer aan tafel kunnen aanschuiven. Daarom kijkt Zorgdrager naar uw persoonlijke situatie om zo de juiste stoel voor u op maat te kunnen maken. We hebben veel ervaring met zitoplossingen voor onze cliënten met Parkinson.
Scroll verder naar beneden voor de video
Stuur een Whatsapp bericht en chat direct met een zitspecialist.
Of bel nu gratis en vrijblijvend één van onze zitadviseurs voor persoonlijk advies of om een afspraak te maken.
ZORGDRAGER.COM
SCHIEWEG 87A 2627 AT DELFT
(Tegenover Makro Delft)
INFO@ZORGDRAGER.COM 0800-0152
OPENINGSTIJDEN SHOWROOM
Dinsdag t/m Vrijdag 13 – 17 uur
Maandag en zaterdag: bezoek uitsluitend mogelijk na afspraak.